Voetklachten

Hieronder volgt een opsomming van mogelijke voetklachten met uitleg van onder andere de oorzaken, genezing en tips voor behandeling:

Schimmelnagel (Mycose)

Schimmels bevinden zich overal in onze omgeving. Slecht groeiende en/of beschadigde nagels van warme en vochtige voeten zijn het meest vatbaar voor deze infectie. De grote aantallen schimmelsporen zijn zeer besmettelijk en uiterst actief in vochtige, warme ruimten. Loop daarom in sauna’s zwembaden en kleedkamers nooit op blote voeten.

Genezing

De schimmelinfectie geneest nooit vanzelf en behandeling is noodzakelijk om uitbreiding te voorkomen. Uw huisarts of dermatoloog kan geneesmiddelen voorschrijven die hardnekkige infectie door schimmels bestrijden. De pedicure kan u ook crème, gel of vloeistof adviseren om de schimmel te bestrijden. Ook zal zij verdikte nagels grondig afvijlen, zodat pijn en extra druk voorkomen worden. Omdat schimmelsporen zich ook nestelen in uw schoenen en u op die manier blijven besmetten, is het zinvol ook alle schoen binnenin te behandelen met een schimmelwerend middel. Dat is om infectiegevaar te verminderen. Het resultaat van een behandeling voor een schimmelnagel is helaas niet direct duidelijk te zien. De schimmels kunnen wel zijn uitgegroeid, de afwijkingen aan de nagel kunnen nog maanden te zien zijn. Er is veel tijd nodig voordat de aangetaste delen van de nagel helemaal zijn uitgegroeid en afgestoten. Het is dus een kwestie van geduld, geduld en nog eens geduld.

Wat kunt u zelf doen

Uw voeten dagelijks wassen, liefst zonder zeep. Uw voeten voorzichtig en zorgvuldig drogen, ook tussen uw tenen. Sokken dragen van absorberend materiaal. Open schoenen dragen, bij voorkeur altijd leren schoenen. Schoenparen regelmatig afwisselen. Altijd slippers dragen in openbare ruimten, zoals douches. Sokken en handdoek wassen op 60 graden.

Ingegroeide nagels

Een ingegroeide nagel bevindt zich meestal op de grote teen. Bij een ingegroeide nagel is een nagelrand meer dan normaal in het weefsel van de teen gegroeid. In de beginfase veroorzaakt dit een verdikking van de nagelwal, met overmatige eelt vorming. In een latere fase ontstaat er een ontstekingsreactie van de teen met overmatige groei van herstelweefsel (“wilde vlees”) Dit kan leiden tot een rode en pijnlijke zwelling.

Oorzaken

Een ingegroeide teennagel kan verschillende oorzaken hebben:

slecht passende schoenen(te smal of te kort), verkeerd knippen van de nagel (te kort of / en ronde hoekjes), overmatige transpiratie (zweetvoeten) , waardoor verweking van de nagelwal en meer bacteriegroei ontstaat.

Voorkomen

De teennagels recht afknippen, zonder dat de nagelhoekjes worden uitgeknipt.

De teennagels niet te kort knippen. Kies een goede nagelknipper of nageltang.

Kies schoenen die ruim genoeg zijn. Let goed op uw voeten, wacht niet te lang en neem maatregelen bij beginnend ingroeien of ontsteking.

Likdoorn (vroeger ook eksteroog genoemd)

Dit is een verharde, naar binken gegroeide eeltkern in de vorm van een puntzakje, met de punt in de huid gericht. Meestal ontstaat de likdoorn en een eeltplek als gevolg van een langdurige plaatselijke wrijving en druk. De eeltkern kan druk uitoefenen op zenuwuiteinden en daardoor erg veel pijn veroorzaken. Likdoorns ontstaan door verkeerde schoenen , door een verkeerde stand van de voet of de tenen, of een combinatie van beide.

Behandeling

De pedicure kan de likdoorn vakkundig verwijderen. De oorzaak moet worden opgeheven.

Eelt

Dit is een plaatselijke verdikking van de opperhuid, die ontstaat op plekken waar de huid wordt blootgesteld aan wrijving en/ of druk. Het komt het meeste voor onder de voet. De overmatige eelt vorming kan pijnlijk zijn en branderig aanvoelen. Verkeerde schoenen en standafwijkingen van de voeten zijn veelal een oorzaak van dit type eelt vorming. Ook extreme zweetvoeten kunnen een oorzaak zijn.

Wat kunt u doen

Naar de pedicure gaan die verwijdert vakkundig het eelt. ’s Avonds de voeten in smeren met een vettige crème (= verzachtend en voorkomt kloven).

Kloven

Soms kan eelt kloven/ barsten gaan vertonen. Vaak treedt dit op aan de hiel, aan de bal van de voet of aan de grote teenzijde en dat kan pijnlijk zijn. Deze kloven kunnen zelfs gaan bloeden en ontsteken. De oorzaak is dat het eelt erg droog is. Vooral (’s zomers) bij het lopen op blote voeten is het eelt droger, de kans op kloven is dan groter.

Wat kunt u doen

Kloven door pedicure laten behandelen. ’s Avonds de voeten in smeren met een vettige crème.